Przez długie lata podłużne stoły były jedyną opcją w polskich lokalach. Z zazdrością na początku XXI wieku, polskie PM oglądały zagraniczne gazety, gdzie dominowały stoły okrągłe. Modę podchwyciły również lokale, sale bankietowe i inne miejsca organizujące wesela. I nagle wszędzie pojawiły się stoły okrągłe. Niewątpliwie mają one mnóstwo zalet, i tyle samo wad. Zresztą podobnie, jak stoły podłużne. Moda, jak to moda, lubi powroty. I tak oto radzę przygotować się na wielki come back wąski, długich stołów. Jak je zaaranżować, aby były ciekawe? Przede wszystkim radzę jedną rzecz – zastanówcie się czy na Waszych stołach muszą być rozstawione wszystkie dania zimne, owoce i napoje. Wiem, że jest to polska tradycja. Nie chcę jej zwalczać, a jedynie zasugerować jej unowocześnienie. Dlaczego w USA podłużne stoły wyglądają tak stylowo? Bo nie są zastawione jedzeniem. Odpowiedź najprostsza ze wszystkich. Nie potrzeba wcale mnóstwa pieniędzy na florystykę, aby takie stoły ozdobić. Wręcz przeciwnie. Ponieważ są one wąskie, wystarczą niewielkie kompozycje z niskich roślin.