3/6 Torty i kwiaty

by środa, 27 marca, 2013



Dla kobiet takich, jak ja nie ma chyba większej przyjemności, niż piękne pachnące kwiaty i rozkoszne słodkości 🙂 Jak to niewiele potrzeba kobiecie do szczęścia! A kwiaty i torty to ślubna klasyka, zatem wybrałam najciekawsze propozycje zdobień z żywych kwiatów i roślin. Pamiętajcie, aby zawsze zabezpieczyć łodygi kwiatów owijając je przezroczystą folią spożywczą. Zabezpieczy to nie tylko łodygę przed nasiąknięciem, ale przede wszystkim uchroni tort przed zepsuciem smaku sokami wypływającymi z roślin. Nie chcę nikogo straszyć, ale soki wielu roślin są trujące, a większość jest gorzka i może naprawdę sprawić, że pyszny waniliowy krem będzie nie do zjedzenia. Praktycznie każde kwiaty nadają się do dekorowania tortów. Najlepsze są trwałe kwiaty o mięsistych łodygach w których długo zatrzymywana jest woda. Jeśli planujecie ozdobienie swojego tortu weselnego kwiatami, warto wetknąć rośliny w bryłę tortu tuż przed podaniem. Zobaczcie z czym można połączyć kwiaty, jak je ułożyć i dobrać kolorystycznie, aby sprawiły, że tort będzie niepowtarzalny. A to nie są jedyne tortowe inspiracje, które dziś pokażemy 🙂

* * *

Biała bryła ciasta jest doskonałym tłem dla każdego koloru. Doskonale wyglądają mocne barwy, jak intensywny błękit i zieleń. Hortensja i miniaturowe chryzantemy świetnie komponują się kolorystycznie!

* * *

Kwiatowa klasyka – róże! Ale nie jeden kolor i nie jeden gatunek. Połączenie pastelowych kolorów z pikowaną powierzchnią tortu nadało mu pałacowy i wytworny charakter.

* * *

Kwiaty nie muszą być główną i jedyną dekoracją tortu. Tu doskonały przykład połączenia kwiatów, wstążek, kryształów i dekoracji bryły tortu. Zwracam również uwagę na jednolitą kolorystykę. Elegancja na 100%!

* * *

Storczyki są bardzo często i chętnie wybierane do dekorowania tortów, a to dlatego, że mają bardzo mięsiste łodygi, które na długo zatrzymują wodę i utrzymują kwiaty w doskonałej kondycji. Kilka kwiatów na zwieńczeniu tortu wygląda niesamowicie, szczególnie, że cały tort został iście po królewsku udekorowany.

* * *

Kwintesencja stylu – biały tort, białe jadalne perły maskujące połączenia pomiędzy piętrami ciasta i białe storczyki! CUDO!

* * *

Storczyki są bardzo eleganckimi kwiatami i nie będą pasować do rustykalnych dekoracji, ani tortów typu domowego. Najlepiej prezentują się na prostych, surowych wręcz bryłach ciasta. Warto jednak dodać takie elementy, jak wstążki wokół pięter czy perełki.

* * *

Marzysz o wyrazistym zdobieniu tortu? Wybierz kwiaty o zwartej budowie i intensywnym kolorze. Doskonale sprawdzą się róże!

* * *

Aaaaaa!!! Zakochałam się! Uwielbiam takie dekoracje! Peonie, dalie i róże! I przepiękna girlanda wokół całego tortu! Nie potrzeba nic więcej! Kilka zielonych listków ożywiło cały tort.

* * *

Jak wiecie w tym roku promujemy dalie na blogu! Są wytrzymałe, piękne, mają mnóstwo kolorów, wielkości i kształtów płatków! Świetnie sprawdzą się w połączeniu z innymi kwiatami (jak na przykładzie powyżej) lub samodzielnie.

* * *

Intensywne kolory, ale na wskroś eleganckie idealnie będą wyglądać na wytwornym ślubie. Czerwone róże, biały tort i czarne wstążki wyglądają oszałamiająco! Aby tort nie  był nudny, każde piętro tortu zostało ułożone po skosie.

zdjęcia: PINTREST