Owoce są niezwykle wdzięcznym materiałem do dekorowania. Są relatywnie tanie, można nimi w prosty i szybki sposób ozdobić duże powierzchnie. I obłędnie pachną oraz mają kuszące kolory! To wystarczająco dobre powody, aby użyć owoców w dekoracjach ślubnych. Z owoców można zrobić praktycznie wszystko – od wazonów, przez wypełnienie naczyń z kwiatami, aż po wkomponowanie ich w bukietach i przygotowaniu z nich podziękowań dla gości. Oto inspirujące pomysły na wykorzystanie owoców na ślubie i weselu.
REKLAMA
* * *
Twarde owoce sprawdzą się świetnie jako podstawki do winietek. Wystarczy wbić w jabłka, gruszki, brzoskwinie, cytrusy wykałaczkę z przymocowaną do niej winietką.
* * *
L: Owoce w bukiecie to bardzo ciekawy pomysł, ale warto zastanowić się, czy przekrajać owoce w ciepłych miesiącach, bo mogą one zwabić owady.
P: Przekrojone cytrusy idealnie sprawdzą się do wyłożenia ścianek przezroczystych wazonów. Są nie tylko ciekawym akcentem kolorystycznym, ale również maskują łodygi kwiatów.
* * *
Jabłka to doskonały dodatek do jesiennego bukietu! Kolor owoców genialnie komponuje się z ciepłymi kolorami jesieni.
* * *
L: Owoce z własnego sadu mogą być fantastycznym prezentem na podziękowania dla gości. Spersonalizowane naklejki dodały uroku.
P: Gałązki z truskawkami lub kłącza z malinami i jeżynami są idealnym pomysłem na wakacyjny ślub! Pamiętajcie, aby wybrać zdrowe owoce, które nie puszczą soku i nie skuszą owadów 🙂
* * *
Nie tylko cytrusy sprawdzą się jako wypełnienie wazonów. Całe owoce brzoskwiń genialnie podkreśliły kształt okrągłej wazy i wyeksponowały białe hortensje.
* * *
L: Z owoców można wykonać samodzielną kompozycję na stoły. Wyraziste kolory cytrusów sprawdzą się w tej roli idealnie.
P: Gruszki z własnego ogrodu z naklejką z podziękowaniami to piękny upominek!
* * *
Jeśli zastanawiacie się nad podziękowaniem dla gości, pomyślcie o koszyczku z owocami!
* * *
Cytryny w cukrze to jeden z najstarszych pomysłów dekoracyjnych. Chcesz uzyskać efekt owoców w cukrowym szronie? Przygotuj: roztrzepane białko i cukier średniej grubości. Następnie każdy owoc zanurz w białku (możesz użyć w tym celu pędzla), a następnie obtocz go w cukrze wysypanym do płaskiego talerza.
* * *
Owoce granatu to obok jabłek i gruszek najlepszy kandydat do jesiennego bukietu.
* * *
L: Kompozycja z dorodnych truskawek stanowiła niesamowitą plamę koloru na stole! Ważne, aby taką dekorację wykonać wyłącznie ze świeżych, zdrowych owoców!
P: Misa wyłożona przewiązanymi wstążkami owocami to ciekawy i tani pomysł na stworzenie kolorowej aranżacji.
* * *
Masz własny ogród? Przygotuj dla gości drobne przekąski w koszyczkach z łuby!
* * *
Uwielbiam patent na wykorzystanie owoców jako podstawki dla winietek. Można kartki z nadrukami imion owinąć wokół owoców i przewiązać wstążką lub sznurkiem. Można też użyć stabilnych owoców (jabłka, gruszki) jako podstawki dla winietek.
* * *
Żółto-czerwone czereśnie w tym bukiecie wyglądają jak owocostany kwiatów! Piękna, harmonijna kolorystycznie kompozycja.
* * *
Kolorowe owoce szczególnie dobrze komponują się z białymi kwiatami. Na ich tle, owoce wydają się być jeszcze bardziej kolorowe i soczyste!
L: Wazon z wydrążonego ananasa to jest to! Idealny pomysł na wesele w stylu hawajskim!
P: Przekrojone połówki cytrusów będą świetnie prezentować z się kwiatami w tych samym odcieniach, np.: pomarańczowymi różami, jaskrami, kaliami. Do żółtych cytryn pasować będą jaskry, kalie, żonkile, kraspedia.
* * *
Jeden z moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie owoców – pozłacana płatkami złota gruszka i listek z pergaminu na którym nadrukowano nazwisko gościa. Gruszki mają fenomenalny kształt i prezentują się niezwykle pięknie i zmysłowo na weselnych stołach.
* * *
Wspomniana wyżej zasada, że owoce i białe kolory to duet idealny znajduje swoje potwierdzenie w poniższych dwóch kompozycjach.
L: Biała waza i obsypane białymi kwiatami gałęzie jabłoni wyglądały niezwykle delikatnie na tle intensywnego pomarańczu.
P: Owoce mogą stanowić centralny punkt kompozycji, a kwiatów można użyć wyłącznie jako dodatku. Przyniesie Wam to pewne oszczędności, bo są to owoce relatywnie niedrogie.