Moda na kwiaty nigdy nie przeminie. Wspaniale sprawdzają się nie tylko w bukiecie Panny Młodej, czy na weselnym stole. Są także cudownym uzupełnieniem wyglądu tortów. Dziś pragniemy jednak zwrócić Waszą uwagę na powracającą modę na kwiaty cukrowe. Słodsze od cukru, wykonane z ogromną dbałością o najdrobniejszy szczegół. Witajcie w krainie florystycznej słodyczy. Od kilku sezonów widzimy nieprzemijające uwielbienie dla tortów angielskich. Cudownie wykonane z masy cukrowej lub marcepanowej dają ogromne pole wyobraźni w kwestii zdobień. Zwieńczeniem tortu często są cudowne cukrowe figurki, kokardy, płatki kwiatów. Jednak od dawna na torcie angielskim nie pojawiały się cukrowe bukiety kwiatów. Kiedyś kwiat z cukru na torcie miał każdy. Dzisiejsze kwiaty daleko odbiegają od kupionej na bazarku cukrowej róży. Są niesłychanie eleganckie i przede wszystkim świetnie oddają piękno żywych kwiatów. Patrząc na zdjęcia prezentujące torty zdobione cukrowymi kwiatami, nie raz można odnieść wrażenie, że to nie może być dzieło ludzkich rąk. Takie małe dzieła sztuki cukierniczej pięknie prezentują się na małych tortach. To kolejny trend tego sezonu – małe jednopiętrowe torty przyozdobione cukrowym kwiatem, na pewno urzekną swoją słodyczą gości weselnych. Oczywiście piętrzące się ku chmurom torty piętrowe wyglądają równie pięknie udekorowane cukrowymi bukietami. Słodkie babeczki, ciasta i ciasteczka. Dzisiejsze cukrowe kwiaty nie mają nic wspólnego z kiczem. Zachowane przy ich tworzeniu detale pozwolą Ci przenieść motyw kwiatów z bukietu ślubnego na tort weselny. Róże, peonie, anemony – ich piękno nie odbiega od żywego kwiatu. W zestawieniu z koronkami, ornamentami lub perełkami stworzą prawdziwie romantyczną kompozycję. Oczywiście możesz postawić również na zabawną stylizację tortu. Kwiatem rodem z kreskówki Disneya będą przyciągać uwagę gości, a Ty w swoim torcie angielskim odbiegniesz lekko od klasycznej elegancji. Torty z bajowymi zdobieniami są równie efektowne jak te naśladujące realne piękno. Dopasuj wygląd tortu do stylu swojego wesela. Nie zapomnij przy tym o powrocie cukrowych kwiatów.
3/6 Wielki powrót cukrowych kwiatów
by Bridelle // Karolina Waltz
środa, 18 maja, 2016
zdjęcia: PINTEREST
Bridelle // Karolina Waltz
Karolina Waltz - założycielka i redaktor naczelna Bridelle.pl - pierwszego polskiego bloga ślubnego (rok założenia 2009). Autorka bestsellerowych książek ślubnych "Bridelle Style. Inspirujące pomysły na ślub", "Wasz Piękny Ślub", "Mój ślub, mój styl", "Projekt Nasz Ślub".
Z branżą ślubną związana od ponad 15 lat. Z wykształcenia dziennikarz i historyk sztuki. Autorka ponad 16 000 artykułów na blogu Bridelle.pl Uwielbia śluby w stylu boho, gypsy i whimsical. Pełni funkcję dyrektora kreatywnego i wykonawczego wydawnictwa Bridelle Publishing House. Stylistyka i producentka sesji zdjęciowych.
Współpracowała m.in. z Galią Lahav, Verą Wang, Zahavit Tshuba, Anną Campbell, Victorią Kyriakides, Liz Martinez, Allanem Hannah, Berta Bridal i wieloma innymi projektantami ślubnymi z całego świata.
Organizatorka warsztatów dla branży ślubnej Bridelle Workshops. Założycielka pierwszego magazynu ślubnego online w Polsce "Bridelle Style". Pomysłodawczyni pierwszej w Polsce platformy szkoleniowej online wedding learning WEDDIE.