6/6 Mroźny ślub z motywem wina!

by poniedziałek, 30 stycznia, 2017



Artykuł ekspercki powstał przy współpracy z dystrybutorem win TiM S.A. www.tim-wina.com.pl

Ślub w zimie ma swój urok. Biały puch i mroźna aura to ciekawe tło na powiedzenie sobie sakramentalnego „tak”. Organizując wesele w tym czasie, warto wybrać oryginalny motyw przewodni. Dla miłośników natury polecamy połączenie klimatu boho i wina.

Wino na weselu w stylu boho

Wino na weselu organizowanym zimą, powinno współgrać z sezonowym menu. Najważniejsze, aby dobrze komponowało się z potrawami. Kluczową rolę odgrywa smak – powinien być uniwersalny i zrównoważony. Przy okazji wesela świetnie sprawdzą się wina o nieskomplikowanej gamie, mocno owocowe i zrównoważone, o nietuzinkowym smaku. Ważna jest również kolejność podania wina: białe, różowe, czerwone z jednoczesnym uwzględnieniem, że najpierw serwujemy wina wytrawne, aby potem pójść w stronę słodkości. Obecne na uroczystości wino, powinno mieć odzwierciedlenie w motywie przewodnim wtórującym weselu, ponieważ jest elementem tworzącym całość aranżacji przestrzeni. Klimat boho doskonale dopasuje się do win z gamy OAK VIEW, gdzie na uniwersalnej i ponadczasowej etykiecie widnieje dąb. Dla miłośników boho i naturalnych dodatków taka etykieta podkreśli całość aranżacji. Każdy detal ma znaczenie – smak, rodzaj, ale także etykieta.

REKLAMA

bookab
Food and wine pairing zimą

Istnieją dwie szkoły głoszące zasady według, których powinniśmy dobierać wino do potraw. Zwolenników obu szkół nie brakuje. Szkoła włoska głosi, iż wino dobieramy tak, jak nam odpowiada zgranie nut smakowych wina i potrawy, zaś francuska szkoła rygorystycznie przestrzega zasad doboru wina do potrawy. Należy pamiętać, że wino dobieramy do potraw – nie odwrotnie. Gama win Oak View – zarówno pod względem smakowym, kolorystycznym, jak i oczywiście cenowym – w pełni zaspokoi oczekiwania Młodej Pary i jej gości. Pamiętajmy zaś, że gdy po winie sięgniemy po alkohol o mocniejszym procencie, to do tego pierwszego już nie powinniśmy wracać. Decydując się na ślub o tej porze roku, pamiętajmy o kompozycji smaków z zimowym menu. Chłodne dni sprawiają, iż goście poszukują nieco cięższych, bardziej charakternych win czerwonych, które urozmaicą smak czerwonego mięsa czy dojrzałych serów. Nie możemy zapominać również o toaście winem musującym, który jest jednym z najważniejszych punktów każdego przyjęcia.

Korki, beczki, butelki – aranżacja stołu

Decydując się na motyw przewodni boho i wina, warto wykorzystać jego potencjał w aranżacji przestrzeni. Winiarskie beczki, korki i butelki wykorzystane w aranżacji stołu podkreślą wyjątkową atmosferę przyjęcia. W połączeniu z zielenią igliwia i ekologicznych dodatków, z pewnością zachwyci weselników. Można stworzyć specjalny kącik z dębowych beczek, w którym zabierzecie gości do świata wina. Pamiętajcie, aby dodatki były subtelne i spójne z zaplanowanym tematem wiodącym. Jako że diabeł tkwi w szczegółach, warto postawić na detale! I pamiętajcie, nie tylko estetyka – kolor, etykieta – jest ważna. Każde wino ma swój smak i charakter, które należy uwzględnić przy doborze trunku do motywu i atmosfery przyjęcia.

A jak mogą wyglądać najmodniejsze zimowe stylizacje weselne inspirowane winem, w których jest ono jednym z doskonale współgrających elementów większej całości? Przedstawiamy inspirację dla miłośników wesel w duchu matki natury.

Mroźne boho – inspiracja

Klimat boho w wydaniu zimowym to przede wszystkim drewniane dodatki, kokardki w kratę i naturalne dekoracje ze świerku lub sosny, które zaczarują gości zapachem. Do takiej aranżacji i do potraw na bazie białych mięs, warzyw i owoców świetnie będzie pasowało eleganckie półwytrawne, białe wino OAK VIEW o bukiecie pełnym egzotycznych owoców okraszonym nutą wanilii w tle. Schłodzone idealnie odda swój rześki charakter.

zdjęcia: materiały prasowe

Artykuł ekspercki powstał przy współpracy z dystrybutorem win TiM S.A. – wyłącznym dystrybutorem marki Oak View

www.tim-wina.com.pl