Czy wiecie, że święta, to moment, w którym najwięcej par zaręcza się? Nie dziwi nas to! Magiczny i słodki czas, kiedy zapach pomarańczy i przypraw korzennych wprawiają w najlepszych nastrój na świecie! Pierniczki na choinkę zostały już dawno przygotowane i czekają, aby zawisnąć na pięknie przystrojonej choince, a pod nią wyczekane, wymarzone, zapakowane z pietyzmem i miłością prezenty! Warto już dziś zacząć przygotowania do świąt. W tym sezonie króluje złoto, czekolada, koral i zgaszona biel. Warto zaaranżować stół wigilijny oraz choinkę w tych kolorach. Wybierzcie obrus w kolorze czekoladowego brązu, na tle którego będzie pięknie się prezentować biała zastawa stołowa. Do tego złote świece i bombki w kolorze koralowego różu i miedzi. Takie kolory możecie użyć także, przygotowując dekoracje na świąteczne drzewko. W tym roku, obok tradycyjnych bombek, hitem są tiulowe pompony. Z powodzeniem możecie wykonać je samodzielnie, podobnie jak aromatyczne i korzenne pierniczki na choinkę. Cudowny zapach cynamonu, imbiru, goździków, ziela angielskiego z pewnością wprowadzi wyjątkową atmosferę! Samodzielnie przygotowane słodkości i dekoracje to doskonały pomysł na długie, grudniowe wieczory. Gwarantujemy Wam, że jeśli wciągnięcie przyszłego narzeczonego w przygotowania świątecznych smakołyków i słodkości to jego serce nie będzie mieć żadnych wątpliwości 🙂 Nie bez powodu, piękne polskie przysłowie mówi, że przez żołądek do serca, a każdy facet uwielbia łakocie! Dlatego nie zdziwicie się, jak cudownie znikną pierniczki na choinkę 🙂 Czekacie na zaręczyny? Czujecie, że to się może zdarzyć w najbliższe święta? Tego Wam życzymy z całego serca! I nie zapomnijcie o jemiole 😉
Wprowadźcie już dziś atmosferę świąt i przygotujcie (od razu radzimy z zapasem) pyszne pachnące ciasteczka korzenne! Niezawodny przepis poniżej.
PACHNĄCE CIASTECZKA KORZENNE
Składniki:
CIASTO:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
POLEWA:
25 ml śmietanki
50 g czekolady deserowej
50 g czekolady mlecznej
50 g masła
przyprawa do dań słodkich w młynku Kamis
PRZYGOTOWANIE:
- Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć foremkami ciasteczka.
- W każdym ciasteczku zrobić dziurkę.
- Piec w temperaturze 210 stopni ok. 12-1 minut.
Ciasteczka pysznie smakują i ślicznie wyglądają na choince, jeśli zrobicie im czekoladową polewę!
POLEWA:
- Do śmietanki dodać kilka obrotów młynka przyprawa do dań słodkich Kamis. Zagotować i wyłączyć gaz pod garnkiem.
- Cały czas mieszając zagotowaną śmietankę, dodać czekoladę i kawałki masła. Mieszać aż do wystygnięcia masy.
- Posmarować ciasteczka za pomocą silikonowego pędzelka kuchennego.
- Odstawić do stężenia polewy.
I gotowe! Teraz wystarczy ozdobny sznureczek albo tasiemka i pierniczki mogą zawisnąć na choince!