PROJEKT JESIEŃ
Owoce i warzywa w aranżacjach stołowych
Jesień to idealny moment, aby wykorzystać w kompozycjach kwiatowych i aranżacjach owoce i warzywa. To rozwiązanie ma same zalety! Owoce są kolorowe, pachnące, dostępne i znacznie tańsze od kwiatów! Macie mnóstwo możliwości wyboru, zarówno spośród owoców, jak i warzyw. Jesień to jabłka, śliwki, granaty, egzotyczne cytrusy i papaje oraz oczywiście warzywa, wśród których, jak przekonacie się poniżej prym wiodą karczochy, kojarzące się z francuskim południem oraz ozdobne kapusty. Warto wkomponować owoce i warzywa do aranżacji, aby uzyskać nowy, niespotykany i oryginalny charakter realizacji. Przygotowałyśmy dla Was ponad 30 propozycji dekoracji i kompozycji kwiatowych z wykorzystaniem owoców i warzyw. Mamy nadzieję, że nasz BLOG ŚLUBNY zainspiruje Was do stworzenia niepowtarzalnej scenografii ślubnej i weselnej.
REKLAMA
Owoce granatu doskonale sprawdzą się jako winietki, ale owocami możecie ozdobić także drewnianą skrzyneczkę, w której umieszczone zostaną ZAPROSZENIA DLA RODZICÓW NA ŚLUB.
Mandarynki, przepołowione figi i orzechy swoją kolorystyką idealnie pasują do stylizacji w kolorach jewel tones.
Jesień nie musi być stonowana i nostalgiczna! Żółte cytryny i zielone karczochy genialnie prezentują się z granatowymi dodatkami na jesiennych stołach.
Gruszki, figi i śliwki pięknie pasują do kompozycji kwiatowych w stylu vintage.
Owoce są tańszą alternatywą dla kwiatów. Skrzynka mandarynek i cytryn kosztuje na giełdzie spożywczej o wiele mniej niż kwiaty.
Ciemne winogrona, śliwki, a także bakłażany z uwagi na wyrazisty kolor stanowią doskonałe tło dla jasnych kwiatów.
Kompozycje z kwiatów i owoców nawiązują do barokowych obrazów. Idealne połączenie kwiatów ogrodowych oraz winogron, jabłek i brzoskwiń. Jak obraz!
Dojrzałe jabłka pięknie komponują się z czerwonymi kwiatami, złotymi świecznikami i bursztynowym szkłem.
Biała odmiana dyń (można je także pomalować farbą w spreju) są niezastąpionym elementem dekoracyjnym na jesiennych stołach.
Niewielkie dynie możecie wkomponować w aranżacje kwiatowe. Będą świetnie wyglądać w towarzystwie brzoskwiniowych i pomarańczowych kwiatów i roślin.
Jesienne kwiaty z dodatkiem owoców – w tym przykładzie granatów, wyglądają niezwykle uroczo i stylowo.
Pędy jeżyn i malin z owocami to świetny dodatek do ogrodowych kwiatów w ciepłych odcieniach, np. dalii i cynii.
Małe jabłka i śliwki wystarczy rozrzucić na stole, aby nadać mu lekkości. Pięknie wyglądają w towarzystwie dopasowanych kolorystycznie świec.
Ustawcie na stołach owoce w całości i przepołowione. Aranżacja zyska dzięki temu nowy wymiar.
Jesień to przede wszystkim ciepłe, czerwone tony. Dalie, bugenwille, cynie i astry w różnych odcieniach czerwieni warto uzupełnić czerwonymi granatami.
A co powiecie na… pomidory w kompozycjach kwiatowych? Pomarańczowe i żółte świetnie wyglądają w zestawieniu z jesiennymi liśćmi.
Idealnym dodatkiem do pastelowych, niskich kompozycji w stylu barokowym będą pomalowane na biało mini dynie. To propozycja dla osób, które marzą o jesiennym ślubie, ale w pastelowej palecie kolorów.
Rozłożyste kompozycje z kwiatów i owoców prezentują się doskonale w stylistyce al fresco i rustic. Kilka granatów, winogron, fig i przepołowiona papaja są doskonałym dodatkiem do kwiatów.
Marzysz o pastelowych kompozycjach kwiatowych? Super! Dodaj do nich kilka małych, ale soczyście pomarańczowych mandarynek lub kumkwatów i zobaczysz jaki efekt WOW z tego wyjdzie!
Uwielbiamy nietypowe rozwiązania! Ozdobna kapusta i róże? Czemu nie?! Nieoczywiste, zabawne i stylowe rozwiązanie!
Postawicie na stołach weselnych patery z cytrusami! Zapewnią one duże płaszczyzny koloru i są niedrogie w porównaniu z kwiatami.
Coś dla odważnych panien młodych. Marchewki, pomidory, czerwona kapusta, a nawet buraki w towarzystwie cynii i lawendy!
Do kwiatów w fioletowej tonacji, doskonale będą pasować dojrzałe karczochy.
Cytryny i limonki dodadzą jasnym kompozycjom świeżości i pazura.
WOW! Co za kompozycje! Pastelowe róże, ciemnofioletowe kalie, karminowe dalie i mnóstwo ciemnych winogron oraz figi! Coś pięknego!
Owoce granatu pięknie komponują się z ogrodowymi sezonowymi kwiatami. Owoce granatu najlepiej nabić jest na patyczki od szaszłyków i w takiej formie umieścić je w kompozycjach.
Orzechy laskowe i włoskie pięknie podkreślą kompozycje z kwiatów i liści w brązowych i beżowych tonacjach jesieni.
Na podłużnych stołach weselnych najlepiej sprawdzą się niskie kompozycje. Ułóżcie je z kwiatów i owoców. Gruszki, jabłka, śliwki, brzoskwinie i winogrona zapełnią sporą powierzchnię, dając uroczą mieszankę kolorów. Dzięki temu użyjecie mniejszej ilości kwiatów, czyli zaoszczędzicie.
Na końcówce granatu możecie umieścić wykaligrafowaną winietkę. Wygląda to niezwykle uroczo!
Idealna kompozycja kolorystyczna! Morelowe, herbaciane i brzoskwiniowe róże oraz ciemno bordowe skabiozy połączono z figami i śliwkami. Doskonały duet kolorów!
Kiedy mniej znaczy więcej. Jeden karczoch wystarczył, aby podkreślić jesienny charakter stołu.
Mało które połączenie kolorów jest tak radosne, jak to! Pastelowy róż i morela w połączeniu ze świeżą zielenią oraz cudownymi mandarynkowymi kumkwatami wygląda cudownie!
Jesień może być tropikalna! Cudowna papaja przekrojona na pół wygląda uroczo!
Lubimy niestandardowe połączenia! Ogrodowe róże, zielone karczochy i… papaja! Radoście, kolorowo i energetycznie!
Dla miłośników małych aranżacji, proponujemy rozrzucenie na stole niewielkich rajskich jabłuszek. Zapełnią przestrzeń i będą wyglądać równie urokliwie, jak duże owoce.
Nie bój się odważnych połączeń! Winogrona, karczochy, granaty i pomidory to niestandardowe, ale bardzo udane połączenie!
Planujesz ślub w stylu al fresco? Odważ się na tak oszałamiające dekoracje! Marchewki i rzodkiewki na weselnym stole to bardzo odważne rozwiązanie i wygląda znakomicie!
Liliana
15 października, 2019Super pomysł, bardzo oryginalny tak jak lubię <3