Nie czytajcie tego posta na pusty żołądek 😉 Gwarantuję, że zgłodniejcie po zobaczeniu już pierwszego zdjęcia! Stoły z regionalnymi przysmakami na słodko i na słono od lat cieszą się ogromną popularnością na weselach, ale nigdy nie były tak piękne! Tak smakowite niczym dionizyjskie uczty! Coś pięknego, jak można zaaranżować stół z jedzeniem. Wiele przyszłych par młodych wzbrania się przed tzw. wiejskimi stołami, uważając, że nie pasują one wizualnie do eleganckiego wesela. Poniekąd trudno się nie zgodzić z tym argumentem, jeśli przypomnimy sobie, jak takie stoły z reguły wyglądają. Ale wystarczy spojrzeć na poniższe propozycje, aby oszaleć na punkcie smakowitych stołów!
PO PIERWSZE
Przede wszystkim i po pierwsze, aby taki stół zrobił wrażenie WOW, musi być bogato zastawiony! Jedna kiełbasa i kawałek sera nie dadzą nigdy takiego efektu! Spójrzcie na ten wręcz bizantyjski przepych i ilości jedzenia! Wszystko pokrojone, poporcjowane, aby każdy gość mógł nałożyć sobie na talerzyk odpowiednią ilość.
PO DRUGIE
Po drugie udekorujcie stół kwiatami, owocami czy pnączami roślin. Efekt wizualny będzie powalający!
PO TRZECIE
Po trzecie porzućcie symetrię! Niech stół żyje swoim własnym życiem! Nie musi być idealnie i od linijki poukładane! Zamierzony chaos to efekt, który chcemy osiągnąć.
PO CZWARTE
Po czwarte, warto ustawić na stole, pomiędzy smakołykami do jedzenia i picia etykiety z informacją, jakie to przysmaki czekają na gości. Ma to znaczenie dla osób na dietach i alergików. W podobny sposób oznaczcie butelki z alkoholami – domowymi winami czy nalewkami. ZAWIESZKI NA WÓDKĘ mogą być piękną ozdobą butelek!
PO PIĄTE
Smakołyki na stołach powinny być najlepszej jakości! Ustalcie tematykę jedzenia. To mogą być włoskie przysmaki, wówczas niech na stole znajdą się włoskie sery, szynka, oliwa, oliwki, świeże zioła, pomidory i domowy chleb. Jeśli lubicie polską kuchnię to kiełbasy, sery regionalne, owoce prosto z sadu (jabłka doskonale komponują się z serami), domowe kiszonki. Dla miłośników kuchni amerykańskiej, proponujemy gotowaną kukurydzę, skrzydełka kurczaka, frytki. Pomysłów jest nieskończenie wiele! A efekt murowany!