PORADNIK BRIDELLE // Aranżacje stołów OWOCE

by czwartek, 20 czerwca, 2024



 

 

ARANŻACJE STOŁÓW WESELNYCH

 

 

Aranżacje florystyczne i dekoratorskie są jednym z najważniejszych punktów podczas przygotowań i organizacji ślubu. Wybór kwiatów, roślin, dodatków, świec, tkanin, kolorów jest fascynujący, ale nierzadko przysparza sporo problemów. Z ogromnej mnogości dostępnych roślin i dekoracji trzeba w końcu dokonać ostatecznego wyboru, który będzie spełniać wasze marzenia, pasować do miejsca przyjęcia, być dostępny i najlepiej w rozsądnej cenie. Sporo wytycznych, dlatego poświęćcie czas, aby spokojnie przeanalizować możliwości, zarówno swoje finansowe, jak i możliwości, jakie daje obiekt, pora roku.

 

 

Aranżacje stołów weselnych z owocami

 

 

Jeśli zdecydowaliście się na współpracę z florystą, słuchajcie jego porad i uwag. Są oni niezastąpioną kopalnią wiedzy i chętnie dostosowują ślubne budżety do marzeń narzeczonych. Wiele przyszłych panien młodych marzy o peoniach na swoim ślubie. Te piękne kwiaty są poza tradycyjnym sezonem (w Polsce od maja/czerwca do sierpnia) także dostępne w sprzedaży, ale są znacznie droższe. Dlatego floryści mogą zaproponować zamienniki, np. jaskry, które nie zrujnują waszego budżetu.

Przygotowałyśmy dla was w tym tygodniu cykl, w którym pokażemy 70 inspirujących aranżacji stołów weselnych, które podzieliłyśmy na pięć kategorii: STORCZYKI, BUTELKI, HORTENSJE, OWOCE i DRZEWA.

Nasz wybór padł na rośliny (storczyki i hortensje), które są popularne, a jednocześnie bardzo uniwersalne. Wybrane dekoracje (butelki i owoce), to także wybór elementów powszechnie znanych, ale w zaskakujących aranżacjach. I ostatnia propozycja (drzewa), to coś zaskakującego i spektakularnego.

 

OWOCE, CZYLI PYSZNIE I KOLOROWO

 

Znudziły wam się kwiatowe aranżacje, które oglądacie na blogach, Instagramie czy Pintereście? Nie martwcie się! Poza kwiatami, jednym z najbardziej wdzięcznych elementów dekoracyjnych są owoce. Prawdziwy, obfity róg kreatywności, jeśli chodzi o zastosowanie w dekoracjach stołowych na weselach. Owoce są dostępne przez cały rok, w całej gamie kolorów i można je genialnie wkomponować w aranżacje kwiatowe. Albo wykorzystać je samodzielnie! Nasze ulubione realizacje, to te, które łączą owoce i kwiaty.

W zależności od stylu wesela możecie wykorzystać dowolne owoce – na egzotyczne wesele obowiązkowo cytrusy, papaje czy ananasy. Na wesele w stylu plażowym – kokosy, na włoską fiestę – figi i winogrona. Marzysz o przyjęciu w stylu vintage i holenderskich obrazów? Koniecznie sięgnij po granaty i gruszki. Można bez końca wymieniać możliwe kombinacje! Owoce są fantastyczne i można po weselu poddać je recyklingowi – kompostować lub oddać do ZOO (dotyczy to oczywiście owoców, które nie zostały pomalowane sprejem, zawoskowane czy nadpsute).

 

 

Aranżacje stołów weselnych z owocami

 

 

Owoce dodają kompozycjom teksturę oraz mogą wzmocnić lub kontrastować z kolorem kwiatów i roślin. Fantastyczne efekty przynosi połączenie pastelowych odcieni brzoskwiń, malin czy gruszek z kwiatami w podobnej tonacji. Granaty, borówki i wiśnie mogą współgrać z czerwonymi i fuksjowymi różami, a żywe i soczyste cytryny pięknie wypełnią przezroczyste wazony ze słonecznikami. Kwiaty i owoce to bardzo zmysłowy duet! Dostarcza nie tylko doznań estetycznych, ale także zapachowych i smakowych. Warto pamiętać o niekwiatowych dodatkach do owoców, czyli warzywach, ziołach w doniczkach czy suszonych trawach i liściach.

 

INSPIRACJE BRIDELLE

 

Więcej inspiracji na ślub i wesele znajdziesz w książkach Bridelle! Nasze bestsellerowe publikacje znajdziesz w księgarniach stacjonarnych i online.

Szukaj tytułów: BRIDELLE STYLE. INSPIRUJĄCE POMYSŁY NA ŚLUB (pierwsza książka Bridelle o 18 ponadczasowych ślubnych stylistykach. 18 sesji zdjęciowych, ponad 300 stron inspiracji), WASZ PIĘKNY ŚLUB (druga książka Bridelle o organizacji ślubów i wesel na podstawie prawdziwych 24 ślubów naszych Czytelniczek), MÓJ ŚLUB, MÓJ STYL (trzecia książka Bridelle o poszukiwaniu własnego stylu, ślubnych stylizacjach i aranżacjach. Omówienie 42 ślubnych stylów, ponad 300 stron, 6 zjawiskowych realizacji ślubnych sesji stylizowanych i porady wybitnej fotografki ślubnej).

 

 

Ślubna inspiracja z owocami z książki „Bridelle Style. Inspirujące pomysły na ślub”

stylizacja: Karolina Waltz / redaktor naczelna Bridelle

fotografia: Magdalena Piechota Photography

 

 

Zebrałyśmy dla was 14 wyjątkowych inspiracji na dekoracje i aranże z użyciem owoców.

Mamy nadzieję, że znajdziecie wśród nich swoją inspirację.

 

 


 

 

01. Winogrona i figi w stylu vintage

 

Winogrona i figi są jednym z najpiękniejszych owocowych duetów. Głębokie odcienie fioletu, okrągły kształt i urocza zmysłowość są znakiem rozpoznawczym tych owoców, które idealnie pasują do kompozycji w stylu vintage. Przypomnijcie sobie obrazy martwej natury pędzla holenderskich mistrzów. Winogrona i figi są obowiązkowym elementem ich kompozycji. Ciemnofioletowe winogrona i figi najlepiej połączyć z jasnymi pastelowymi kwiatami, aby jeszcze bardziej podkreślić kontrast.

 

 

 

 

02. W toskańskim stylu

 

Soczyste i słodkie brzoskwinie przepięknie prezentują się na weselnych stołach! Spójrzcie, jak urokliwe jest połączenie owoców z różami w ciepłym waniliowym odcieniu. Idealna kompozycja na toskański stół. Dodatek liści dodał kompozycjom strzelistości, a rozrzucone na bieżniku małe figi podkreśliły naturalny styl wesela. Brzoskwinie i morele mają piękny odcień różowo-żółto-pomarańczowy i najlepiej prezentują się z jasnymi kwiatami.

 

 

 

 

03. Soczyście cytrynowo

 

Pomysł doskonale od lat znany, a jednak nadal uroczy i ponadczasowy. Szklany cylindryczny wazon wypełniony plasterkami cytryn, które maskują zielone łodygi kwiatów. Aby podkreślić jeszcze bardziej kolor cytryn, użyto żółtych kwiatów. Całość ma uroczy i świeży charakter. Takie kompozycje sprawdzą się na weselach w stylu garden party oraz tropicana. Poza cytrynami można użyć także innych cytrusów – pomarańczowych pomarańczy i zielonych limonek.

 

 

 

 

04. Ananasowo, ale nie tropikalnie

 

Ananasy kojarzą nam się najczęściej z tropikalnymi aranżacjami. Wśród głębokiej zieleni liści monstery i bananowców oraz feerii egzotycznych kwiatów. Ale to nie jedyny patent na te piękne, pachnące owoce. Doskonale sprawdzą się one jako zaskakujący element dekoracyjny na surowych stołach ozdobionych jutowym bieżnikiem. Takie kontrasty świetnie wyglądają! Ananasy mogą być uroczym prezentem dla gości, jeśli wasz ślub będzie mieć owocowy motyw. Warto poszukać w sklepach lub na giełdzie warzywno-owocowej mniejszych odmian tych pysznych owoców.

 

 

 

 

05. Efekt WOW!

 

Co za kompozycja! Zapiera dech w piersiach, a holenderscy malarze już chwytaliby za pędzle! Gigantyczna i obfita kompozycja w pięknej amforze to połączenie kwiatów i owoców, wśród których można dostrzec winogrona, brzoskwinie. Soczyste i dojrzałe owoce połączono z bujnie rozwiniętymi kwiatami, a całość tworzy efekt WOW! Zwróćcie uwagę na owoce (w całości i poprzekrawane na pół): granaty, figi, jabłka, które rozrzucono na blacie stołu tworząc przedłużenie kompozycji. To prosty patent na efektowne wykończenie aranżacji stołu weselnego.

 

 

 

 

06. Rustykalne jabłuszka

 

Swojskie, czerwone, dojrzałe jabłka są niezastąpione na stołach w stylu rustic i folk. Prosta aranżacja, ale dzięki kolorowi jabłek sprawiające wrażenie świeżej i radosnej. Ciekawe jest zestawienie czerwono-żółtych jabłek z szarym bieżnikiem oraz starym glinianym dzbankiem w tym samym kolorze. Na ich tle jabłka jeszcze bardziej podkreślają kolorystykę. Używajcie sezonowych i lokalnych owoców, jeśli kwestie ekologii są dla ciebie ważne. To mogą być jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki, truskawki, porzeczki, maliny.

 

 

 

 

07. W duecie z warzywami

 

Co jest najlepszym przyjacielem owoców poza kwiatami? Oczywiście warzywa! Tylko spójrzcie! Cudowna rustykalna kompozycja z czerwonych cynii, fioletowej lawendy i żółtego topinamburu połączono z jabłkami oraz… burakami!, marchewkami!, pomidorami!, i kapustą! Czy tylko my oszalałyśmy na punkcie tej aranżacji? Chyba nie! Owoce i warzywa można oddać do gospodarstwa hodującego zwierzęta, albo do ZOO. Zwierzaki chętnie zjedzą dojrzałe owoce i warzywa. Pamiętajcie, że nie mogą być one uszkodzone, poplamione woskiem świec czy spryskane płynami nabłyszczającymi do liści.

 

 

 

 

08. Zielono nam!

 

Monokolorystyczne aranżacje kwiatowo-owocowe są niezwykle wdzięczne. Zielone owoce i kwiaty stworzyły bardzo energetyczną i świeżą kompozycję, w której wykorzystano winogrona, kiwi oraz storczyki i hortensje. Całość umieszczona na srebrnej paterze podkreśliła vintage charakter kompozycji. Poza zielonymi owocami z powodzeniem takie monokolorystyczne kompozycje możecie wykonać w tonacji różu (brzoskwinie, morele, maliny), czerwieni (jabłka, truskawki, porzeczki, granaty), fioletu (winogrona, figi, śliwki), żółci (cytryny, melony, żółte maliny).

 

 

 

 

09. Pastelowo z gruszkami

 

Gruszki są pięknymi owocami dekoracyjnymi. Ich kształt oraz kolory – od odcieni żółci do zgaszonej zieleni świetnie komponują się z kwiatami w stylu vintage. W jasnej pastelowej aranżacji, dodatek koloru żółtego w postaci gruszek rozświetlił całość. Zielone liście oraz kwiatostany hortensji pięknie uzupełniły żółć gruszek. Gruszka pięknie prezentuje się jako podstawka do winietek! Wystarczy wybrać dojrzałe, nieuszkodzone owoce, koniecznie z ogonkami, do których za pomocą sznureczka przywiązana zostanie winietka.

 

 

 

 

10. Wiosenna słodycz

 

Wiosna kusi kolorami! Połączenie owoców z tulipanami oraz jaskrami stworzyło prawdziwą energetyczną bombę! Wyciągnięte łodygi kwiatów nadały kompozycji przestrzenności, a winogrona i jabłka podkreśliły kolorystykę kwiatów. Ważny jest także fakt, że wiosną nie ma jeszcze zbyt wiele kwiatów sezonowych, a te które są, są najczęściej dość drogie. Dzięki owocom można nieco zaoszczędzić i wypełnić aranżacje ich dodatkiem. Owoce sprawdzą się o każdej porze roku. Ważne, aby wybierać owoce, które są możliwie najbardziej sezonowe. Najbardziej obfitujące w owoce są oczywiście lato i jesień, ale wiosną i zimą możecie skorzystać z owoców lokalnych, np. jabłek czy gruszek, które doskonale przechowują się w chłodniach.

 

 

 

 

11. Grasz w zielone?

 

I znowu powracamy do zielonych owoców i świeżej aranżacji z bielą. Tym razem zielone jabłka, które wypełniły wysokie wazony, na szczycie których umieszczono mniejsze, okrągłe naczynie wypełnione zieloną kalin. Świeżo i idealnie na majowy ślub. Niższe wazony z białymi kwiatami pięknie uzupełniły najwyższą kompozycję. Zielone jabłka, podobnie jak opisane wyżej gruszki doskonale sprawdzą się jako ozdoba pojedynczych nakryć. Można wykorzystać je jako podstawki do winietek, lub po prostu ustawić przy każdym talerzyku jabłko. Takie plamy koloru pięknie prezentują się na białych obrusach.

 

 

 

 

12. Różowe ananasy

 

Ananasy, które znamy ze sklepów są już w formie dojrzałej. Natomiast niedojrzałe mają piękny amarantowo-różowy kolor, który pięknie prezentuje się w połączeniu z soczystą zielenią. Różowe ananasy w towarzystwie różowej neriny wygląda wspaniale! Szczególnie ciekawy jest dodatek liści paproci. Zaskakujący i nieoczywisty! A efekt wspaniały! Małych, różowych ananasów szukajcie na giełdach kwiatowych. Czasami sprzedawcy mają możliwość zamówienia u zagranicznych dostawców takich oryginalnych roślin, ale należy liczyć się z dość wysoką ceną.

 

 

 

 

13. Cytrusowo

 

Po prostu cytrusy! Mandarynki w drewnianej skrzyneczce udekorowane prawdziwymi liśćmi wyglądają przeuroczo! Nie potrzeba nic więcej, a mniej znaczy więcej. Prosta kompozycja jest niedroga, prosta do samodzielnego wykonania, a jednocześnie dzięki kolorowi owoców jest widoczna i pięknie prezentuje się na tle białego obrusa i neutralnej zastawy stołowej. Aby podkreślić aranżację z owców, wykorzystano papeterię – oznaczenie z numerem stołu wydrukowano z motywem graficznym mandarynek. Pięknie, prosto i budżetowo. W ten sposób możecie wykorzystać inne owoce, albo stworzyć owocowy raj i na każdym stole stworzyć kompozycję z innych owoców.

 

 

 

 

14. Owocowa elegancja

 

Aranżacja z owocami może być także z nutką elegancji. Piękna rozłożysta kompozycja z białych i zielonych kwiatów (cudowne zielone anturium i protea) została podkreślona ułożonymi obok zielonymi owocami. Podkładki pod talerze z liści monstery oraz wyplecione z traw dodały lekkości. Jeśli chcecie osiągnąć podobny efekt, skupcie się na monokolorystycznym doborze owoców. Stworzą one stonowaną i klasyczną aranżację. Szczególnie pięknie prezentują się połączenia, np: fioletowe winogrona i figi, czerwone winogrona i granaty, ananasy i gruszki.

 

 

 

zdjęcia: PINTEREST