6/7 Królewski kwiat HORTENSJA

by środa, marzec 11, 2015

Hortensja zawsze kojarzy mi się z pięknym francuskim zamkiem, który zwiedzałam jako nastolatka. Kaskady różnorodnych gatunków tych pięknych kwiatów wiły się po ziemi, pięły po murach i oszałamiały feerią barw! Nie wiem czy to prawda (jeśli nie, proszę o poprawienie mnie), ale kolor hortensji uzależniony jest od ph ziemi w której rośnie. W zależności od tego, czy gleba jest kwaśna czy zasadowa, kwiat przyjmuje kolory od różu, przez błękit, aż do fioletu. Ale są jeszcze hortensje białe i zielone! Ja uwielbiam ten kwiat! Jest on na mojej liście, wspólnie z peonią na pierwszym miejscu najpiękniejszych kwiatów ślubnych. Hortensja genialnie wygląda samodzielnie, ale również pięknie komponuje się z innymi roślinami. Dzięki uprawie doniczkowej, hortensje są dostępne praktycznie cały rok. Są już dostępne w doniczkach i będą dostępne także w listopadzie. Jak można wykorzystać hortensje? Oto inspirujące pomysły.

REKLAMA

middlemaria

* * *

BUKIETY

Hortensja świetnie wygląda samodzielnie w bukiecie, ale równie atrakcyjnie w połączeniu z innymi roślinami.

Jest dość wytrzymała, a wiele odcieni daje możliwość różnorodnych stylizacji florystycznych.

Trudno mi zdecydować czy wolę hortensję samą, czy z innymi kwiatami :-)

* * *

DEKORACJE STOŁÓW

Hortensja genialnie nadaje się do dekorowania stołów, ponieważ jest duża i zajmuje sporo objętościowo.

Nadaje się do wazonów, wysokich i niskich aranżacji.

Świetnie wyglądają pojedyncze kiście hortensji w małych naczyniach, np.: starych filiżankach.

* * *

DEKORACJE MIEJSCA ZAŚLUBIN

Z hortensji można wykonać przepiękne dekoracje krzeseł i świeczników.

Sprawdzą się genialnie we wszelkich wiankach oraz girlandach zdobiących pergole ślubne.

Najprostszym sposobem wyeksponowania hortensji jest ułożenie ich w koszach lub omszałych donicach.

* * *

SŁODKOŚCI

A może tort ozdobiony hortensjami?

Zarówno tymi prawdziwymi, jak i zrobionymi z masy cukrowej lub marcepana :-)

Pamiętajcie, aby osłonić łodygi żywych kwiatów folią spożywczą przed wbiciem ich do bryły tortu!

zdjęcia: PINTEREST

Brak komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *