Champaign!

by czwartek, 5 listopada, 2009




Szampan jest synonimem luksusu i jedynym trunkiem, którym można wznieść pierwszy toast za Młodą Parę! Oryginalny szampan ma niezapomniany smak, wyjątkowy zapach i magiczne właściwości! Jak podawać szampana? Oto kilka rad.

Najlepiej używać kieliszków wąskich i wysokich. Kojarzone dość powszechnie z szampanem kieliszki płytkie i szerokie nie są już polecane przez koneserów, jako niezatrzymujące bąbelków i aromatu. Doświadczeni kelnerzy przeznaczają od sześciu do dziesięciu kieliszków na butelkę (nigdy nie nalewając wszystkich na raz). Prawdziwy szampan powinien być odpowiednio schłodzony. Jego optymalna temperatura wynosi od 6 do 9 stopni Celsjusza, wtedy ciśnienie wewnątrz butelki obniża się, co chroni przed gwałtownym otwarciem.

Zalecana całkowita ilość szampana, jako dodatku do posiłku to około jedna butelka na osobę, przy czym proponuje się następujący podział:

– na wejście (np. podczas wesela lub jako aperitif) jedna butelka na cztery osoby

– do posiłku właściwego jedna butelka na dwie osoby

– do deseru jedna butelka na osiem osób

A  które szampany są najlepsze? Oto 10. najsłynniejszych trunków:

1. Cristal de Rœderer

2. Dom Perignon

3. Comtes de Champagne

4. La Grande Dame

5. Grand Siecle

6. Sir Winston Churchill

7. Palmes d’Or

8. Belle Époque

9. Dom Ruinart

10. Clicquot Rich Reserve

Veuve_clicquot_bottle_sizes

zdjęcia: ISTOCK

* * *

Chcesz, aby Twoje produkty zostały tak samo zaprezentowane? Jak to zrobić? Sprawdź tutaj ZGŁOŚCIE SIĘ!

Tagi: , Kategoria: BUTTERFLY BOOK 0





Brak komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *