Co podać na poprawinach? Postaw na kuchnię polską!
W trakcie uroczystości weselnej mamy do dyspozycji różnego rodzaju menu, które niemal zawsze zaskakuje gości wspaniałym smakiem. Poprawiny często organizujemy też w domu, co wymaga samodzielnego zatroszczenie się o jadłospis. Natłok obowiązków związanych z przygotowaniami do ślubu sprawia, że wybór potraw na poprawiny spychamy na dalszy plan. Dlatego naszą propozycję stanowią sprawdzone i dobrze znane dania kuchni polskiej, które nie należą do czasochłonnych, a każdy za nimi przepada!
Pyszne pierniczki
Listę inspiracji zaczniemy nietypowo, bo od słodkości. Pierniczki mają jedną ogromną zaletę, mianowicie można przygotować je z dużym wyprzedzeniem i umieścić w metalowych pudełkach, dzięki czemu staną się odpowiednio miękkie. Lista składników nie jest długa: wystarczy mąka pszenna, miękkie masło, cukier puder, miód, jajka, soda oczyszczona i przyprawa do pierników. Pieczenie ciasteczek trwa zaledwie 10 minut, a w warunkach domowych samodzielnie przygotujemy także pyszny lukier do dekoracji. Pierniczki to idealny poczęstunek na poprawiny!
Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami
Kuchnia polska pełna jest niezwykle smakowitych dań, które są jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Nasza kolejna propozycja to placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami. Aby oszczędzić czas, nie rezygnując jednocześnie z wyśmienitego smaku, warto postawić na sprawdzone rozwiązanie. W tym przypadku będzie nim mieszanka WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka z pieczarkami. Filet z piersi kurczaka i pieczarki wystarczy pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju, a następnie zagotować razem z mieszanką, wodą i śmietaną 12%. Przygotowanie placków jest równie proste – potrzebujemy do tego ziemniaków, jajek, smażonej cebuli i, opcjonalnie, mąki. Danie najlepiej podawać z ogórkami kiszonymi.
Żurek leśny
Dobrym pomysłem na zaspokojenie głodu gości w trakcie poprawin będzie również sycąca zupa. Proponujemy postawić na żurek leśny, który zyskał swoją nazwę dzięki świeżemu majerankowi oraz kiełbasie jałowcowej. Niezbędny będzie również wędzony boczek, czosnek, śmietana kremówka 30% oraz groszek ptysiowy lub grzanki. Jako sprawdzoną bazę do błyskawicznego przygotowania wyśmienitej zupy proponujemy Żurek z grzybami Nasza Specjalność WINIARY. Wystarczy rozrobić mieszankę w jednym litrze zimnej wody, wlać do garnka z podsmażonym boczkiem i gotować przez około 10 minut, a następnie dodać pozostałe składniki i jeszcze raz zagotować żurek.
Krokiety z mięsem
Kolejny klasyk kuchni polskiej, często obecny na różnego rodzaju przyjęciach. Chociaż w sklepach widzimy wersje gotowe do podgrzania, z pewnością najlepiej smakują te przygotowane w domu. Przepis jest bardzo prosty. Idealne naleśniki powstaną z 2 szklanek mąki, 2 szklanek mleka, 2 jajek i odrobiny soli. Do przygotowania farszu wystarczy z kolei mielone mięso wieprzowe, pieczarki, cebula i jajko. Składniki na nadzienie usmaż na patelni, rozpoczynając od mięsa, które powinno zbrązowieć, a następnie dodaj resztę produktów. Aby uzyskać idealną panierkę, wystarczy jajko, bułka tarta, sól i pieprz. Ilość poszczególnych składników należy oczywiście pomnożyć przez liczbę gości, pamiętając, by zgadzały się proporcje.