Eksperci potwierdzili bezpieczeństwo aspartamu

by środa, 30 stycznia, 2013



Jest jednym z najczęściej badanych dodatków do żywności, a mimo to nadal można o nim usłyszeć i przeczytać, że szkodzi zdrowiu. Aspartam (aspartan), czyli substancja słodząca używana jako alternatywa dla cukru, jest – według ekspertów – całkowicie bezpieczny.

Co to jest aspartam? To związek chemiczny złożony z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Choć nie jest naturalny, nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. W grudniu 2013 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności po raz kolejny potwierdził, że ze strony aspartam żadnego zagrożenia nie ma.

Zamień słodycze na wersję lihgt

Słodzik aspartam jest popularnie stosowaną substancją dosładzającą różne produkty żywnościowe. Choć jest niemal dwieście razy słodszy od cukru, nie ma kalorii i nie zwiększa bilansu energetycznego codziennych posiłków. Zawierające aspartam produkty to m.in. napoje gazowane i niegazowane, gumy do żucia bez cukru, pastylki do ssania, wiele słodyczy, a nawet paczkowane wędliny. Choć nie mają cukru, smakują tak samo, jak ich normalnie słodzone odpowiedniki. Są idealne dla osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami, gdyż mają dużo mniej kalorii. Nawet jeśli tylko kilka produktów zamienimy na wersję bez cukru, możemy zaoszczędzić sporo kalorii.

Czy aspartam jest szkodliwy

Według przeciwników aspartam, substancja ta powoduje nowotwory, uszkodzenia mózgu czy zaburzenia funkcji poznawczych. Te rzekome skutki uboczne aspartamu nigdy jednak nie zostały potwierdzone rzetelnymi, niezależnymi badaniami. A na przestrzeni kilkunastu lat przeprowadzono ich kilkaset. Szkodliwość aspartam to mit – naukowcy stwierdzili bowiem, że aspartam rozkładany jest w naszym organizmie na proste substancje, które są też wynikiem rozkładu wielu innych produktów odżywczych. Jednym słowem – nie powinniśmy mieć obaw przed spożyciem aspartam. Jedynym wyjątkiem są osoby chore na fenyloketonurię, króre nie powinny spożywać niczego, co w swoim składzie ma fenyloalaninę. Ich organizm nie wytwarza bowiem enzymu, który by tę substancję metabolizował.

Tagi: Kategoria: Zdrowie 0